Kedi ve köpekler doğada yaşayabilecek şekilde tüylü yaratılmışlardır. Tüy canlı bir varlıktır. Her canlının bir ömrü vardır. Yavruluk dönemini tamamlayan kedi ve köpekler tüy değişimi dediğimiz ölü tüylerin dökülmesi ve yerine yeni tüylerin çıkması olayını hayatları boyunca belli aralıklarla yaşarlar. Bu durum genelde bahar aylarında; yazdan kışa kıştan yaza mevsim geçişlerinde yaşandığı için bu dönemlerde tüy dökülmesi diğer aylara göre daha yoğun yaşanır. Bu dönem 1-2 ay sürebilir. Diğer zamanlarda da az da olsa tüy dökülmesi yaşanabilir. Tüy dökülmesini tetikleyen başka nedenler de olabilir. Gıda ve stres önemli iki etkendir. Derinin yapısal bozukluğu, kullandığınız şampuan gibi sebeplerden de olabilir. Tüy dökülmesi bizleri olumsuz yönde etkilemektedir.
Kaliteli gıda ve vitaminler diğer zamanlarda çevresel faktörlerden kaynaklanan tüy dökülmesini kısmen yada tamamen engelleyebilir. Fakat tüy değişim zamanların da yaşanan tüy dökülmesini engelleyemez.
Dolayısıyla tüy dökülmesine karşı en etkili yöntem tıraş etmektir. Tıraş ederek sorunu ortadan kaldırmak en etkili yöntemdir.
Tüy dökülmesini engellemek için, düzenli olarak taranamadıklarından dolayı oluşan kıtıklardan kurtulmak için ve sıcak havalarda rahat etmeleri için tıraş edilirler. Özellikle tüylerini yalamayan kedilerde kıtık (topaklaşma) oluşur. Uzun tüylü kediler tüylerini yalayamazlar. Bu durum tüylerde hızlı bir şekilde kıtık oluşmasına neden olur. Derinin ve kedinin sağlığı için tıraş edilmesi gerekir. Kedi ve köpekler tıraş edilmek ve kısırlaştırılmak gibi evde yaşam şartlarına uymak zorundadırlar. Unutmayınız ki tüyler insanlarda alerji ve paraziter hastalıklara sebep olabilmektedir. Ayrıca çalışanların her gün temizlik yapma şansı yoktur.
Nadiren de olsa tıraştan sonra çıkan tüylerin görüntüsü bozuk olabilir. Kısmen de olsa tüy çıkmama ihtimali vardır. Ama bu durum zamanla geçer. Genelde bir sonraki tıraş durumu düzeltir. Tıraş etmek için yapılan anestezinin karaciğere, böbreklere ve beyine zararı vardır. Bu yüzden Tati Pet Kuaför'de kedi ve köpekleriniz anesteziye alınmadan tıraş edilir.
Kediler ve küçük köpekler vücutlarında en az 3 mm tüy kalacak şekilde (3 numara), büyük köpekler vücutlarında en az 5mm tüy kalacak şekilde (5 numara) tıraş edilebilirler. Daha kısa tıraş edilirlerse derileri zarar görebilir, kızarıklık oluşabilir, reaksiyona bağlı kaşıntı oluşabilir. Chowchow, Husky, Spitz, Pomeranyan gibi sık tüylü köpekler makine ile traş edilince tüy çıkmama ihtimali yüksektir. Tüy yapısına özel tıraş bıçağı kullanılması gerekir. Makasla tıraş edilmeleri tavsiye edilir.
Zoet
Wut?