Kedi ve köpeklerin derilerinde ter bezleri yoktur. Pati altlarından, burunlarından ve ağızdan ter atarlar. Derilerinde koruyucu yağ tabakası vardır. Şampuanla yıkandıklarında yağ tabakası kaybolur ve tekrar normal formuna ulaşması 21 gün sürer. Bu yüzden köpekler en erken 21 gün aralıklarla yıkanabilir. Ayda bir kere yıkanması en uygun olanıdır. Kısa tüylü köpeklerin tüyleri pislenmediği için yıkama ihtiyacı duyulmayabilir. Asıl sorun uzun tüylü köpeklerdedir. Kedi ve Köpekler her gün taranmalıdır. Ama bunu yapabilmek imkansızdır. Bu yüzden uzun tüylü kedi ve köpeklerin ayda bir kez kuaföre ihtiyacı vardır. Tuvalet bölgelerinin, pati altlarının tıraş edilmesi, kulaklarındaki tüylerin temizlenmesi, tırnaklarının kesilmesi gerekir. Uzun tüylü köpeklerin yumuşatıcı kremlerle yıkanması da gerekir. En önemli nokta kurutmak ve tarakla fön çekmektir. Fön çekilmezse tüyler çirkin görünür ve kıtıklaşmaya neden olur. Uzun tüylü köpekleri tararken tarama spreyi kullanmak gerekir. Taramayı kolaylaştırır.
Kısa tüylü köpekler sık tüylü olurlar. Kurutmak zordur. Evlerdeki fön makinesi ile kurutmak imkansızdır. Çok güçlü hava üfleyen profesyonel fön makinesiyle kurutmak gerekir. Islak kalan tüyler koku yapar, deri hastalıklarına davetiye çıkarır, üşütüp hasta olmasına neden olabilir.

Tırnak kesimi 15 gün aralıklarla yapılmalıdır. Köpeklerde yere değmeyen tırnaklar çabuk uzar. Kedilerde tırmalama üniteleri kullanılmasına rağmen 15 gün aralıklarla tırnak kesilmelidir. Kucakta taşınan köpeklerin tırnakları kesildikten sonra törpülenmelidir. Köpeklerin parmak aralarındaki tüyler ve pati altındaki yastıkların arasındaki tüyler kesilmelidir. Bu tüyler parmak aralarına giren pisi pisi otlarının tutunmasına yardımcı olur. Yürüdükçe bir yay gibi ileriye doğru hareket ederler ve deriyi delerek içeri girip enfeksiyon oluştururlar. Kaygan zeminde kaymayı engellemek ve pati altı çatlamaları önlemek için özel kremler solüsyonlar kullanmak gerekir. Seramikte ve parkede koşan kedi ve köpeklerin kayıp düşerek kendilerine zarar verdikleri sıkça görülmektedir. Uzun tüylü köpeklerde pati bakımı ayda bir yapılmalıdır.

Kulaklar düzenli olarak haftada bir kontrol edilmelidir. Gıdaya bağlı alerjik reaksiyonlar ilk kulakta akıntıyla başlar. Dolayısı ile kulak bizim için bir göstergedir. Özellikle Terrier ırkı köpeklerin kulak içlerinde çıkan tüylerin çekilerek temizlenmesi gerekir. İçi tüylü bir kulağın temizlenmesi mümkün değildir. Yıkamadan sonra kulak içleri kurulanmalıdır. Aksi halde nemli ve sıcak ortamda problem oluşabilir. Kulak içinde tüy çıkan köpeklerde kulak temizliği ayda bir yapılmalıdır.

Kedi ve köpeklerde göz yaşı akıntısı olabilir. Bunun nedeni sigara dumanı, hava kirliliği gibi etkenlere karşı gözün gösterdiği alerjik reaksiyon olabileceği gibi gözyaşı bezi kaynaklı da olabilir. Bu durumda gözün her gün antiseptikli göz temizleme solüsyonu ile temizlenmesi, gerekirse gözün etrafı temiz su ile yıkanması ve peçete ile kurutulması gerekir. Gözyaşı akıntısı temizlenmezse leke yapar ve çıkmaz. Gözde oluşan çapakları ince sık dişli tarakla almak gerekir. Silmeye çalışırsak tüylere yapışır. Önce tarakla gözün etrafını temizleyip sonra solüsyonla silip kurulamak en doğrusudur.